Kleurencirkel

      Reacties uitgeschakeld voor Kleurencirkel

Kleuren bestaan uit warme en koude kleuren.
Warme kleuren zijn de kleuren die in het rode deel van de kleurencirkel liggen. Geel, rood, en oranje zijn warme kleuren. De koude of koele kleuren zijn groen, paars en blauw.

Mengt men bij een warme kleur geel wat van koud paars, dan wordt het geel koeler, deze kleur kunt u ook gebruiken om de schaduwkleur van geel aan te geven. Mengt men te veel, dan worden kleuren als snel vuil, z.g. grijskleuren.

kleurencirkel | van Johannes Itten ontwikkelt in de jaren dertig van de vorige eeuw.klt

Het is samengesteld uit 12 pure kleuren.

In het midden van de cirkel vinden we eerst de drie primaire kleuren, geel, rood en blauw.

Daarnaast komen de secundaire kleuren, die ontsaan door 2 primaire kleuren te mengen. Geel en rood wordt oranje.

In de buitenste ring vinden we naast de primaire en secundaire kleuren ook de tertiare kleuren. Die onstaan door een primaire kleur te mengen met een secundaire kleur. Geel en oranje geven geel/oranje.

Om kleuren te omschrijven worden ze benoemd, als kleurtoon, verzadiging of grijswaarde.
De kleurtoon (hue) Een kleur wordt aangeduid met de term kleurtoon (kleursoort). Dit is de kleur die wij zien, de kleur van de kleur zelf; bijvoorbeeld geel.

De grijswaarde van een kleur (value) Dit is de toonwaarde van een kleur, die u kunt zien, als u uw ogen een beetje dichtknijpt, of als u van uw onderwerp een zwart/wit fotokopie zou maken. Dan vervagen de kleuren in zwart/wit en grijstonen, daarmee kunt u licht en donker goed onderscheiden of tewel de value van uw schilderij.

Verzadiging (Chroma) Dit geeft aan hoe zuiver een kleur is. Een zuivere kleur heeft zijn volste, sterkste en meest expressieve kleurkarakter. Hoe meer grijs, wit of zwart in de kleur aanwezig is hoe minder verzadigd deze kleur is.

Kleurcontrast ontstaat als u blauw en oranje, rood en groen, en geel en paars naast elkaar gebruikt. Dit zijn de contrasterende kleuren op de kleurencirkel. Deze kleuren geven uw schilderij een bont en levendig aanzien, denk aan feestartikelen en vlaggetjes.

Licht donker contrast. Dit contrast ziet u als u licht naast donker gebruikt. Bijvoorbeeld, zwart naast wit.
Koud/warmcontrast. Rood, oranje en geel zijn de warme kleuren; blauw-groen, blauw en paars zijn de koude kleuren.

Complementair contrast. Dit zijn alle combinaties van kleuren die in de cirkel precies tegenover elkaar liggen bijv. paars tegenover oranje.