Inlijsten van uw aquarel

      Reacties uitgeschakeld voor Inlijsten van uw aquarel

Wilt u uw aquarel inlijsten?
Een aquarel dient u in te lijsten achter glas met een beschermende passe-partout, zodat de aquarel niet in direct contact komt met het glas.

Ook de plaats van het ophangen is belangrijk, niet in direct fel zonlicht of boven een kachel of verwarmingsradiator.

U kunt de aquarel met zuurvrij plakband opplakken.  (dat is hetzelfde plakband waar u uw papier mee opspant op uw plank om te gaan aquarelleren)

U bepaalt de maat van de lijst, daarna bepaalt u de maat van de passe-partout. U legt de aquarel met de goede kant op de tafel en legt de passe partout daar met de goede kant naar beneden overheen. U plakt in allebei de boven hoeken een klein stukje afplakband (plakband waar u de ramen mee af plakt als u gaat verven binnenshuis)

Daarna draait u aquarel en passe-partout om dan legt u dit op de grond, zodat u vanaf een afstandje naar de aquarel kunt kijken. Zodat u goed kunt beoordelen of de passe-partout recht over de aquarel ligt.

Ligt alles recht, dan pakt u alles op en legt dit omgedraaid met de goede kant naar beneden op tafel en plakt dan de randen van de aquarel definitief vast aan de passe-partout. De helft van het plakband over de aquarel de andere helft over de rand van de passe-partout.  Meestal wordt dit aan alle vier de zijden van de passe-partout geplakt, sommige mensen plakken alleen de bovenrand vast. (de tijdelijke plakbandjes dient u één voor één te verwijderen als u een andere zijde goed vast heeft gezet)

Daarna laat u alles plat drogen, het liefst met een zware schilderplank er op zodat alles niet krom trekt. Is dit droog, dan kunt u alles in een goed schoongemaakte lijst met glas plaatsen. Voordat u de achterkant sluit, dient u een zuurvrij vel papier over de aquarel te leggen om deze te beschermen tegen de achterplaat.