Aquarel sluiertechniek

      Reacties uitgeschakeld voor Aquarel sluiertechniek

Voor de sluiertechniek in aquarelleren gebruikt u opgespannen papier op een plank. Na droging van dit papier kunt u pas starten met schilderen. Vooraf  maakt u in aparte bakjes verf. Dan legt u laag voor laag  tere doorzichtige kleuren over elkaar.

Na elke laag moet u eerst drogen voordat u de volgende laag weer kunt schilderen. Dit sluieren  is een geheel andere techniek dan nat-in-nat schilderen. U heeft veel geduld nodig voor deze techniek, maar het loont de moeite, doordat er een sferische aquarel ontstaat.

Want bij nat-in-nat werken schildert u net zo lang door tot u het gewenste effect heeft bereikt. Tussendoor droogt u dan niet!  Bij de nat-nat techniek speelt het water-element een belangrijke rol. De kleuren worden, glanzend in het vocht, het meest in zijn essentie beleefd.

De sluiertechniek wordt vaak gebruikt als therapie en is een andere techniek dan de conventionele manier van aquarelleren.
Kleuren werken in op ons zielenleven, op ons gevoel.
Rudolf Steiner zei :” Kleur is de ziel van de natuur en de hele kosmos en we nemen deel aan deze ziel wanneer we met het kleurrijke meeleven”.