Tips

U kunt aquarelleren op opgespannen papier, op blocs of op los papier bv. zwaarder dan 500gr.
Gaat u op opgespannen papier werken, plak uw vel papier op een watervaste multiplex plank, die groter moet zijn dan uw papier. Het opplakken moet gebeuren met speciaal voor gelijmd zuurvrij papieren plakband.

Nadat het opgespannen papier is gedroogd kunt u met schilderen beginnen. Het bobbelen van het papier tijdens het schilderen door het gebruik van veel water, kan zo worden tegengegaan, of verminderen.
Een ander voordeel is dat als de aquarel niet gelukt is, het papier onder de kraan afgewassen kan worden. Na droging is er een onderlaag voor een nieuw kunstwerk.

Bij een standaard bloc kunnen de onderliggende lagen papier blijvend gekleurd of beschadigd worden. Dit kunt u voorkomen door een bladzijde van uw bloc los te maken en alsnog op te spannen.

Is de aquarel klaar, dan kan hij voorzichtig langs de plakband randen los gesneden worden, met een scherp mes. De aquarel blijft dan kwetsbaar, dus hij kan het best liggend en stofvrij opgeborgen worden.
Ideaal zijn de losse plastic mappen, die u aan kunt schaffen in een winkel voor kunstenaars artikelen, waar u uw aquarellen kreukvrij in kunt steken.

Hieronder staan enkele tips op het gebied van aquarelleren die ik in de loop van de jaren verzameld heb.

 • Begint u pas met schilderen, koop dan toch artiestenkwaliteit verf in tubes of napjes. Het pigment van artiesten kwaliteit verf is geweldig om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Tubes, als u veel wassingen aan wilt brengen, omdat u dan makkelijker grote hoeveelheden verf kunt aanmaken en napjes als u niet te veel overbodig materiaal wilt hebben op uw tafel. Als u namelijk tubes verf koopt heeft u ook een wit bord nodig of wit palet.
 • Kijk of u lessen kunt volgen aan een volksuniversiteit of iets dergelijks. Kijk ook naar mogelijkheden om samen te schilderen met anderen, dat stimuleert om te blijven schilderen en u leert heel veel van elkaar.
 • Probeer om workshops te volgen bij kunstenaars die u bewondert om hun schilderstijl.
 • Zoek zo veel mogelijk verschillende leraren, dit helpt u om een eigen stijl op te bouwen. U pikt op uit de lessen wat u aanspreekt, de rest laat u links liggen.
 • Als u aan het schilderen bent, doe dan regelmatig een of twee stappen achteruit om het resultaat van een afstand te bekijken. Knijp ook uw ogen een beetje half toe, dan kunt u goed contrast onderscheiden. Zo voorkomt u dat uw aquarel te “soft” wordt.
 • Wees kritisch ook op uw eigen werk! Krijgt u goedbedoelde adviezen, wacht dan altijd een poosje voordat u ze aanbrengt, laat het even bezinken, anders krijgt u er later misschien spijt van. Durft u het niet aan om deze verbeteringen aan te brengen omdat u bang bent om de aquarel te verknoeien? Begin gewoon met een nieuwe aquarel. Zet de betreffende aquarel op een plek waar u er af en toe naar kunt kijken en na een tijdje weet u vanzelf of deze verbeteringen en/of veranderingen nodig zijn!
 • Blijf volhouden. Aquarelleren is een moeilijke schildertechniek. De verf lijkt een eigen leven te leiden. Het is vaak een kwestie van twee stappen vooruit en een achteruit. Er zijn geen snelle manieren om aquarelleren onder de knie te krijgen. Het enige dat echt helpt is zo vaak mogelijk oefenen, het liefst elke dag! Zoek een techniek die bij u past. Een tekenaar, zal graag tekenachtig willen schilderen. Zo kunt u de aquarelverf ook beter onder controle houden. Is men meer experimenteel aangelegd en geeft u niet om verknoeide stukken papier, dan is de nat-in-nat techniek geschikt. Mocht de aquarel verknoeit zijn, dan kunt u als het een goede kwaliteit papier is, het vel omdraaien en gewoon opnieuw beginnen.
 • Zoek een formaat papier dat bij u past. De een wil graag groot werken de ander klein.
 • Schilder onderwerpen waar u affectie mee heeft. Uw eigen vaasjes, bloemen uit de tuin, of onderwerpen die u goed kent, zoals de zee of bomen.
 • Houdt in gedachten dat u geen plaatje schildert, u creëert een schilderij. Het hoeft geen gelijkenis te hebben met wat u voor u heeft staan!
 • Probeer met een zo goed mogelijke kwaliteit materialen te werken. Papier en verf is het belangrijkste materiaal. Een goede aquarellist kan zelfs met een huishoud schilderskwast nog de mooiste aquarellen maken. Dat is meerdere malen vertoond in de diverse workshops die ik gevolgd heb in binnen- en buitenland.
 • Zijn de haren van uw penseel een beetje krom geworden of uitgewaaierd? Spoel ze goed uit met water en een beetje zeep. Als het penseel nat is, kunt u de haren weer in de goede vorm zetten. Doe dan een klein beetje haargel aan de haren en laat een nachtje intrekken.