Penselen

In principe heeft een beginnend aquarellist TWEE PENSELEN nodig. Deze penselen dienen van zachte kwaliteit te zijn, dus geen varkenshaar penseel, waar Acryl mee wordt geschilderd. Daar verknoeit u uw kostbare papier mee, omdat deze penselen van te harde kwaliteit zijn.

Bij de meeste winkels waar u uw dure penselen koopt kunt u de penselen testen in de winkel, voordat u ze aanschaft.

Als u in de winkel nieuwe penselen koopt zijn ze ingestreken met een soort lijm, om de haren in de juiste positie te houden. Begint u met schilderen, dan dient u de nieuwe penselen uit te wassen met lauwwarm water, zodat de haren weer zacht worden.

Marterharen penselen zijn zeer prijzig. En als u een beginnend aquarellist bent is dat een vrij kostbare uitgave.

Heel geschikt zijn de zogenaamde filament penselen, dat is een kunststof  penseel, prima geschikt om mee te aquarelleren.

Penselen om te aquarelleren hebben altijd een korte steel en zijn dus typisch herkenbaar als aquarel penseel in tegenstelling tot penselen met een lange steel, die meestal voor olieverf schilderen zijn bedoeld.

  1. Een vrij groot (dik) rond penseel, met een mooie punt is zeer geschikt. (de maat is niet aan te geven, omdat dit per fabrikant verschilt)
  2. Een dunner penseel voor het fijnere werk. 

    Let op!

    Laat uw penseel nooit tijdens of na het aquarelleren in de pot met water staan. Anders loopt u het risico dat de haren van de penseel krom blijven staan en is de penseel niet echt meer geschikt om fijn mee te werken.

    Spoel uw penselen altijd na gebruik uit in lauwwarm water met een beetje kernzeep, herhalen totdat er geen verfresten meer meekomen.

    Daarna het penseel met de hand tot een mooie punt vormen, zodat het penseel in de ruimte kan drogen. Platliggend of met de steel rechtop in een pot, zodat de haren niet meer kunnen vervormen.