Aquarel wordt in dunne lagen aangebracht op een vel papier. De textuur van het papier bepaald hoe een aquarel er uit komt te zien.
De duurste typen zijn erg prijzig. Daar men met aquarelleren het wit van het papier gebruikt als hoogste licht is het raadzaam om wit papier te gebruiken.
Er zijn zoveel verschillende soorten papier verkrijgbaar, waarvan enkele – met name de handgeschepte soorten – zo ruw zijn dat ze reliëf lijken te hebben.
Ruw papier geeft vaak een prachtig beeld. Als u ruw papier gebruikt, blijft de verf in de holtes van de ruwe textuur van het papier hangen, daardoor krijgt u een levendig beeld, omdat er zo ook kleine witte vlekjes ontstaan, waar de verf het papier niet gepakt heeft.
Ruw papier wordt vaak gebruikt bij zee en watergezichten.
Glad papier is meer geschikt voor portretschilderijen en voor gedetailleerd schilderen.
Dan is er nog papier voor algemeen gebruik.
Het koudgeperste papier, dit heeft een middelmatige hoeveelheid structuur.
Deze papiersoort is uitermate geschikt voor beginnende aquarellisten.
Het papier wordt aangeboden als losse vellen en ingebonden als bloc.
- Het voordeel van losse vellen aquarelpapier is, dat u niet meteen 20 vellen tegelijk aan hoeft te schaffen.
- Het voordeel van blocs is dat u geen houten plank hoeft aan te schaffen, met zuurvrij plakband om uw vellen papier op te plakken. Dit bespaart geld en tijd. Zie pagina materiaal.
Een goed papier om mee te beginnen is Schut – Terschelling.
Waarom? omdat dit papier bestand is tegen uitwassen, weghalen en weer opnieuw verf aanbrengen, zonder dat het papier smoezelig of korrelig wordt. In tegenstelling tot andere papier soorten.
Bovenstaande tip over beginners papier is uiteraard een suggestie, geen must. Misschien wilt u wel starten met een bloc papier uit de doe-het-zelfzaak, daar is niets mis mee om te oefenen.