Kleuren mengen in Aquarel

      Reacties uitgeschakeld voor Kleuren mengen in Aquarel

Kleuren mengen in aquarel met slechts drie primaire kleuren. Rood – Geel en Blauw.

Primaire kleuren: Rood, geel en blauw. Dit zijn de zuivere kleuren die niet kunnen ontstaan door menging.

Een secundaire kleur wordt verkregen door twee  van de primaire kleuren te mengen. Daarmee krijgt u oranje,  groen en paars (zie onderstaand voorbeeld)  Als u rood en geel mengt krijgt u oranje, Mengt u geel en blauw dan krijgt u groen en rood en blauw wordt samen paars.

De kleuren die u zelf mengt met deze drie basis kleuren zijn anders dan dat ze rechtstreeks uit de tube komen. Maar mengingen van diverse kleuren zijn zeer interessant in een aquarel.

De intensiteit van de kleur hangt af van hoeveel kleur u samen mengt, dus als u veel blauw en weinig geel mengt, krijgt u een andere kleur dan dat u veel geel en weinig blauw mengt. Dat is juist zo interessant aan het mengen van kleuren. U kunt zelf bepalen wat voor een kleur u gaat maken.

Koopt u een kant en klare kleur paars, dan is dat een zuivere kleur. Zo’n zuivere kleur paars kunt u zelf niet krijgen door menging. Dus schildert u b.v. graag bloemen in aquarel, dan heeft u uiteraard meer zuivere kleuren direct uit de tube of napjes nodig dan de geadviseerde drie kleuren, zoals hierboven staat vermeld.

Een tertiaire kleur (aardkleur) wordt gemaakt door drie kleuren te mengen. Als u uw kleuren op uw papier mengt, betekent dit heldere mengingen dan dat u van te voren op uw palet mengt. De hoeveelheid water tijdens het mengen bepaalt de transparantie van uw menging.

kleurenmengen